Rólunk

 

“A jövő elkezdődött!”

Elektromos meghajtású autók egy mobil töltőponton

A jól ismert hangzatos szállóige az elektromos meghajtást használó közlekedési eszközökkel kapcsolatosan nagyon is igaz. Ma már senkit nem lep meg, ha elektromos rásegítéssel működő kerékpárt lát, vagy elektromos hajtású moped, háromkerekű jármű, netán egyéb alkalmatosság tűnik fel. De egyre kevésbé számít az is ritkaságnak, ha egy hangtalan, káros anyagot egyáltalán ki nem bocsátó autót pillantunk meg. Szerencsére!

Úgy gondoljuk, hogy a “jövő” valóban ez. Természetesen még sok fejlesztenivaló, javítanivaló mutatkozik, mégis meg lehet kockáztatni a kijelentést, hogy kétségtelenül ez a jövő.

 

Villámdelejes forgony meghajtás (Jedlik Ányos)

Valójában az elektromos autózás sokkal régebbi keletű, mint azt sokan gondolják. Büszkék lehetünk arra, hogy az első elektromos meghajtás megalkotása (1828) a magyar Jedlik Ányos nevéhez fűződik. Bár még csak egy kis modellről beszélhetünk, mégis a találmánya tekintendő az első elektromos meghajtással működő eszköznek. A gyakorlatban is használható elektromos autó első példánya több, mint 100 évvel ezelőtt készült el.

Columbia Runabout (elektromos autó)

A XIX. és XX. század fordulóján az elektromos autózás igazi virágkorát élte, népszerűbbek voltak, mint a belső és külső (gőz) égésű motort használó társaik. A korszak legnépszerűbb típusa – minden eladási rekordot megdöntve – a Columbia Runabout volt. Ez a jármű 24 km/h végsebességre és 64 km hatótávolságra volt képes amellett, hogy a vezetése, kezelése összehasonlíthatatlanul egyszerűbb volt a belső és külső égésű motoros vetélytársainál. A változás, vagyis a ma leginkább használt meghajtás sikere a jól ismert események, pl. a Ford T-Model megjelenésének a következménye.

 

Bár tőlünk “nyugatabbra” elképesztő ütemben terjed az elektromos autózás, Magyarországon még várat magára a “nagy áttörés”. A változás megindulása azonban tettenérhető. Változó ütemben ugyan, de folyamatosan bővül a töltőhálózat. A zöld rendszám bevezetésével pedig sok, valóban hasznos kedvezményhez juthat, aki vállalja ennek a környezetkímélő közlekedésnek a ma még meglévő, de egyre kevésbé komoly hátrányait.

 

Néhány töltőcsatlakozó típus

Aki az elektromos autózást, kerékpározást vagy egyéb közlekedési módot választja, könnyen szembesülhet azzal, hogy szüksége van kiegészítő eszközökre. Ez leginkább a töltéssel kapcsolatos termékeket jelenti. Saját tapasztalatból tudjuk, hogy ma még nem is olyan egyszerű – különösen elfogadható áron – beszerezni ezeket. Egyelőre az elektromos autók vagy kerékpárok megvásárlásának jelentős összegén túl egy töltőkábel megvásárlásakor is mélyen a zsebünkbe kell nyúlni. Mitöbb, az sem könnyű feladat, hogy meghatározzuk, mire is van szükségünk pontosan. Sajnos – mondhatjuk, hogy “ahogy ez lenni szokott” – nincs egység a gyártók által használt típusok között. Meghökkentő, de nem csak az amerikai, ázsiai, japán és európai változatok térnek el egymástól, hanem többek között az európai autógyárak sem egységesek, itt is legkevesebb kétféle megoldással szerelik fel az autóikat.

Kábelek, csatlakozók

 

Oldalunkkal és internetes áruházunkkal az a célunk, hogy nálunk meg lehessen találni minden olyan eszközt, amely egy elektromos autó (a későbbiekben kerékpár és motor is) töltéséhez szükséges. Mindezt a lehető legjobb áron, gyors szállítással szeretnénk biztosítani. Termékkínálatunk folyamatosan bővül, célunk, hogy minden elektromos jármű töltéssel összefüggő igényre megoldást tudjunk adni. Fontos megjegyezni, hogy az általunk kínált minden termék bevizsgált, kiváló minőségű. Bizonytalan eredetű és minőségű eszközöket nem árusítunk. Vállalkozásunk 100%-ban magyar tulajdonú, Magyarországon bejegyzett és hazánkban működő társaság.